Γιώργος Τσανάκας

Ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να το παίρνει... σβηστά, όσο έχει τον Μαρτίνς!

Ο Γιώργος Τσανάκας γράφει για τον Πέδρο Μαρτίνς, που έχει μεγαλώσει την υπόστασή του μέσα από τον Ολυμπιακό και είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία των «ερυθρόλευκων».

Όταν ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την πρόσληψη του Πέδρο Μαρτίνς τον Ιούλιο του 2018, λίγοι θα μπορούσαν να σκεφτούν πως θα φτάσει μέχρι εδώ... Όχι αδίκως, αφού ο «ερυθρόλευκος» πάγκος είναι... ηλεκτρικός και δεν είναι εύκολο να στεριώσεις!

Ο δρόμος δεν ήταν καθόλου εύκολος μέχρι σήμερα, ούτε στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι διαδοχικές «τεσσάρες» στα φιλικά από Γκενκ και Αϊντχόφεν στο ξεκίνημα της καριέρας του στον Ολυμπιακό είχαν φέρει μια... κατήφια με το «καλημέρα» και έναν προβληματισμό. Ο Καρεμπέ εγγυήθηκε για τον Πορτογάλο και σίγουρα νιώθει απολύτως δικαιωμένος τώρα. Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν είχε μάθει στην πίεση, ούτε στον πρωταθλητισμό. Στην Γκιμαράες και στην Ρίο Άβε δεν είχε τέτοιους στόχους, παρότι είχε κάνει υπερβάσεις. Έπρεπε κατευθείαν να κολυμπήσει στα βαθιά χωρίς σωσίβιο. Όταν τελείωσε η πρώτη σεζόν με τον ίδιο στον πάγκο, ο Ολυμπιακός είχε μείνει ξανά χωρίς πρωτάθλημα. Δύο σερί χρόνια χωρίς κούπα ήταν κάτι το... απρόσμενο για τους «ερυθρόλευκους». Ο ίδιος στηρίχτηκε από τους οπαδούς και τη διοίκηση και ανανέωσε.

Οι βάσεις ήταν ήδη έτοιμες από την πρώτη σεζόν. Ο Ολυμπιακός έπαιζε στρωτό ποδόσφαιρο, με αυτοματισμούς και αλληλοκαλύψεις, πατούσε συχνά περιοχή και έπνιγε τον αντίπαλό του. Το μόνο που έμενε ήταν ορισμένες ενέσεις ποιότητας, ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση και να... μεγαλώσει ο ίδιος μέσα από τους Πειραιώτες την υπόστασή του. Ο εργατικός και πάνω από όλα δίκαιος Πέδρο Μαρτίνς είχε φτιάξει μια ομάδα μοντέλο, που σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν φοβόταν να παίξει ποδόσφαιρο. Εντός των συνόρων ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος, έπαιζε στο δικό του τέμπο τους αντιπάλους του και έβρισκε τρόπους να κερδίσει τα ματς, γεννώντας διαρκώς πρωταγωνιστές. Εκτός συνόρων δε, οι Πειραιώτες ήταν μια ομάδα που σίγουρα δεν έμοιαζε... ελληνική, παίζοντας στον ρυθμό των αντιπάλων τους ακόμη και αν προέρχοταν από την Αγγλία ή την Γερμανία.

Τα αποδυτήρια ήταν πάντοτε όπως πρέπει, αφού δεν μπορούσε κανείς να προσάψει κάτι στον Μαρτίνς. Ακόμη και την «καυτή πατάτα» του Φορτούνη που είχε στα χέρια του, ήξερε πώς να τη διαχειριστεί. Δεν δίστασε να τον αφήσει εκτός αποστολής, να τον βάλει σε ορισμένα παιχνίδια στο φινάλε, πληγώνοντας τον εγωισμό του. Ακόμη και σε αυτή την κόντρα βγήκε νικητής ο Μαρτίνς, όπως βγήκε και άλλες φορές κόντρα στον κακό του εαυτό, κόντρα στην «γκρίνια» οπαδών που του είχαν προσάψει αρκετά πράγματα και... έβλεπαν ό,τι ήθελαν. Ακόμη και όταν είχε υπάρξει ξανά ένας προβληματισμός στη διοίκηση προς το πρόσωπό του και ο... μύθος λέει πως ο Τζενάρο Γκατούζο έβλεπε από σουίτα του «Γ. Καραϊσκάκης» παιχνίδι της ομάδας και έμοιαζε έτοιμος να αναλάβει τον Ολυμπιακό, ο Μαρτίνς δεν φοβήθηκε. Ο Πέδρο είχε μεγαλώσει, δεν φοβόταν πια και ήξερε πως οι «ερυθρόλευκοι» τον χρειάζονται, όπως και ο ίδιος αυτούς.

Ο Ολυμπιακός έχει παίξει ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο στις ημέρες του Μαρτίνς. Το καλύτερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του, καλύτερο και από αυτό που έπαιζε με τον σπουδαίο Ερνέστο Βαλβέρδε. Το πιο επιθετικό ποδόσφαιρο, που κάνει τον αντίπαλο να «σκάει» από το πρέσινγκ, πατώντας διαρκώς και με μεγάλη συχνότητα στην αντίπαλη περιοχή. Με τον Μαρτίνς να ξέρει πώς να βελτιώνει τους ποδοσφαιριστές του (βλέπε Καμαρά), πώς να παίρνει τα μέγιστα από κάθε έναν, πώς να τους φτιάχνει την ψυχολογία και πώς να τους κρατάει όλους ζεστούς. Δίνοντας ρόλους σε κάθε έναν από αυτούς!

Ο Μαρτίνς έμαθε να προσαρμόζεται μέσα από τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει στην τριετία του στο Λιμάνι. Να λειτουγεί ως χαμαιλέοντας! Είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του Ολυμπιακού. Για εμένα ο κορυφαίος! Δεν χρειάζονται τίτλοι και τρελές ευρωπαϊκές διακρίσεις (που έχουν ελάχιστες οι ελληνικές ομάδες και έρχονται μια φορά στα... πενήντα χρόνια) για να κριθεί απόλυτα. Άλλωστε ένας προπονητής δεν κρίνεται μόνο από αυτά. Είναι ο άνθρωπος από τον οποίο ξεκινάει ο Ολυμπιακός κάθε χρόνο το χτίσιμό του. Ακόμη και όλο το ρόστερ να φύγει το καλοκαίρι και να έρθει νέο ρόστερ, ο Ολυμπιακός θα ξεκινάει εκ νέου από την αφετηρία και ως το πρώτο και ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο. Και στο τέλος θα παίρνει ξανά το πρωτάθλημα.

Γιατί αυτός που έχει στην άκρη του πάγκου του, έχει μεγαλώσει γρήγορα και σημαντικά, γιατί το επίπεδό του είναι πολύ πάνω από αυτό του ελληνικού πρωταθλήματος. Όσο μένει στην Ελλάδα ο Πορτογάλος τεχνικός, τόσο το πρωτάθλημα θα βάφεται ερυθρόλευκο! Σίγουρα, όταν ο Μαρτίνς πάει σε ένα «καλό» πρωτάθλημα να κοουτσάρει θα λείψει αρκετά από τον Ολυμπιακό, αλλά εν μέρει θα κάνει και... κακό στους διαδόχους του. Οι απαιτήσεις θα έχουν μεγαλώσει υπερβολικά και ο επόμενος ή οι επόμενοι θα πρέπει να ανταπεξέλθουν σε αυτές... Τότε θα έρθουν τα «δύσκολα» για τους Πειραιώτες!

Εκεί είναι η, χαώδης, διαφορά του Ολυμπιακού με τις υπόλοιπες ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Στην άκρη του πάγκου...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x